Litt om hai og kokosnøtter og sånt..

23.03.2015 00:02

God kveld. Her sitter jeg godt inntullet i ullpledd i sofakroken og kikker på robinsonekspedisjonen, mens jeg leter etter nye og gamle blogger om langturseiliere. Nå er det ikke lenge igjen, og vi teller snart bare dager til vi setter seil fra Terceira på Azorene i august. Ventetida er nesten uutholdelig, men prøver å ikke tenke så altfor mye på det. Må bare fylle dagene med trening, jobb og andre hverdagssysler så tida går fortere. Vi kan ikke legge huset ut for salg før det har gått et år etter ferdigstillingsdato, altså 2 juli, og så fort vi får igang hussalget så stikker vi. Regner med det blir i slutten av juli/starten av august en gang:)

De fleste vi kjenner vet nå at vi skal ut på langturseilas, og de fleste er veldig nysgjerrige på reiserute, det praktiske og ikke minst alle potensielle farer. Ca 90% av alle jeg snakker med om dette stiller det samme spørsmålet: "Enn hvis dere møter på hai da?!", "Er dere ikke redd for hai"?.  For de fleste sitter nok skrekken ganske hardt i etter at de mekaniske kjøttsultne hollywoodhaiene florerte på 90-tallets TV-skjermer. Må innrømme at jeg er ikke overbegeistret for disse dyrene selv, men hvis jeg skal tenke på det ,så kan vi jo ikke reise. For haien er nok der den også, i alle slags varianter og størrelser, enten jeg vil eller ikke. Jeg velger også å tro at den ikke tygger i seg alt den kommer over, slik som filmskaperne vil ha det til. Statistikken sier dessuten at det går mellom 2 og 11 menneskeliv hvert år på grunn av hai-angrep. Satt i perspektiv med for eksempel malariamyggen som tar mellom 1,5 og 2,7 MILLIONER menneskeliv hvert år, er jo dette et ganske lite tall, eller hur? For ikke å snakke om bilulykker, det er vel ca 90 000(!) ganger større sjanse for at du kræsjer bilen og dør på vei til stranda enn at haien tar deg når du bader.

Kokosnøtten rager også over haien i dødsstatistikken, da det sies at den dreper om lag 150 mennesker årlig. En typisk kokospalme kan være 25 meter høy, og nøtten med kapsel veier minst 2 kg. Nøtten vil ha en hastighet på ca 80 km/time når den når bakken, eller hodet ditt. Noe å tenke på! 

 

 

En ting jeg tenker mye på er angsten som kan komme krypende hvis det blåser opp til storm utpå blåmyra, og så er det minst 10 dager til landkjenning uansett hvilken vei jeg snur meg. Ensomheten og hjelpesløsheten vil nok overgå frykten for hai for min del. Selv om sjansen for at vi forliser i storm er ganske liten, er den fortsatt større enn for at jeg skal bli til haimiddag. Så jeg har nok andre ting å tenke på enn farlige fisker før vi legger avgårde. Pirater, farlige farvann, skjær og monsterbølger, mann over bord, hvalkollisjon, knekt mast, seil som revner, kakerlakker....ja, lista er ganske lang. Det som bekymrer meg aller, aller mest er at hjemlengsel og savnet etter familie og venner skal ødelegge idyllen. Hadde vi vært normale mennesker med sunn fornuft, så hadde vi sikkert bare holdt oss hjemme. Men da tror jeg nok at vi hadde angret oss fordervet over at vi aldri prøvde.

” Anger over ting vi har gjort, kan døyves med tiden. Det er anger over ting vi ikke har gjort som gjør oss utrøstelige” (Sydney J. Harris)

 
 

-Ann-Helen-

 

 

Kontakt

S/Y Wilhelm

004741207330
004797031503
Satelitt:
AIS tracking nummer: