Spiselige fisker

12.10.2015 11:53

De fleste seilere liker å hive ut snøret i nye og ne, og det er jo alltid like spennende å se hva som henger på kroken når vi drar inn. Men altfor ofte blir fisken kasta ut igjen fordi den ser stygg ut eller vi ikke vet hva det er. Vi har vært på leting etter bøker om spiselige fiskearter i sydlige strøk, men det er visst ikke så lett å finne. Spesielt ikke i utlandet. Har derfor googla litt og prøvd å samle en liten oversikt over fisker man kan tilberede. Har henta en del av informasjonen fra forskjellige websider og litt egne erfaringer. 

 

Spiselige fisker

Flyvefisk

Flygefisken kan ikke fly, tross navnet, den kan bare seile over bølgetoppene på utstrakte finner for å unngå sultne forfølgere. En god pekepinn på at det finnes større fangst I nærheten. Holder helst til i åpnet hav, og kan bli rundt 30 cm. I sydhavet fanges den gjerne med en slags sommerfuglhov i båter eller kanoer om natten, ved hjelp av lys som tiltrekker fiskene. En god matfisk stekt eller rå dyppet i soyasaus.

 

Gulfinnet tunfisk (Yellowfin tuna)

Det finnes mange tunfisksorter, som er slektninger av vår egen makrell. Den gulfinnete tunfisken kan bli rundt 12 kilo og er en god sports- og matfisk. Holder til i åpnet hav. De største tunfiskene kan bli godt over 2 meter lange, mens den vanligste er skipjack tunfisk som brukes i hermetikkindustrien. Tunfisk fanges ofterst ved dørging, liner eller stang. Biter blant annet på stingsild. En ypperlig matfisk rå, stekt, kokt, tørket eller bakt i jordovn.

Vi fikk en jackfish tuna på jukseline med stingsild, ca 200 meter bak båten i 5 knops fart og motorkjøring.

 

Gullmakrell (Dolfin-fish, dorado, mahimahi)

Gullmakrellen er egentlig ikke noe makrell, men svømmer i store flokker og har gullskimrende skinn. Holder til i åpnet hav og kan bli nærmere 2 meter (30 kilo). En flott sportsfisk, som gjerne taes ved dorging. Biter gjerne på blekksprut-krok. En god matfisk som gjerne serveres stekt.

 

Sverdfisk (Sailfish, marlin, swordfish)

Sverdfisken er nok den mest kjente sportsfisken I sydlige strøk. Holder til i åpnet hav, og kan bli nærmere 5 meter lang. En god matfisk, oftest stekt.

 

Barracuda

Fisken svømmer i stimer og er verdens raskeste fisk over korte avstander. Barrakudaen holder helst til i åpent hav og nære land , men finnes også i store laguner. Kan bli opp til 2 meter lang og er en brukbar sportsfisk som ofte taes ved dorging. En god matfisk rå, kokt eller stekt. Kan være giftig nær land da den spiser giftig korallfisk. En tommelfingerregel er at den bør være under 6 kg.

 

Wahoo (Kingfish)

Wahoo tilhører tunfisk/makrellfamilien og kan bli rundt 2 meter og 60 kilo. Holder til i åpnet hav, men ofte nære land. Kan bli rundt 2 meter lang og er en fin sportsfisk som gjerne taes ved dorging. Som de fleste andre tunfisker og makreller er den en ypperlig matfisk rå, stekt, kokt, tørket eller bakt i jordovn.

 

Enhjøringfisk (Unicornfish)

En snodig utseende fisk som holder til på korallrevene og i lagunene. Nesen, eller hornet, vokser med alderen, og selve fisken kan bli nærmere 60 cm. Fanges lettest med garn ved lavvann på korallrevet. Kan også taes på krok med agn, men er vanskelig å få til å bite da den gjerne spytter ut kroken igjen ved motstand. De fleste steder regnes den som en god matfisk, ofte bakt i jordovn.

 

Trevally

En av sydhavets sterkeste fisker som holder til på korallrevene, langs kystene og i lagunene. Den kan bli godt over meteren lang og veie 40 kilo. Regnes den som en veldig god matfisk, tilbredt på de fleste måter.

Korallørret (Coral-trout)

En vakker fisk som holder til på korallrevene. Kan bli 45 cm lang. Taes av og til på krok med agn, men harpunering er nok sikrere da den gjemmer seg inne blant korallene. En av de beste matfiskene de aller fleste steder, men siden den lever i korallene må man sjekke med de innfødte om den kan være giftig. Stekes, kokes, bakes.

 

Koralltorsk (Rock-cod)

Compressed with JPEG Optimizer 3.07, www.xat.com

En vanlig fisk som holder til på korallrevene og i lagunene. Finnes i mange varianter og størrelser. De største kan bli nærmere meteren, men den vanligste rundt 35 cm. Taes ofte på krok med agn, gjerne med stang mens man vasser på revet. En god matfisk, men siden den lever i korallene må man sjekke med de innfødte først om den kan være giftig. Stekes, kokes, bakes.

 

Mulle (Mullet)

Mullene lever jo både i ferskvann og saltvann, og i sydhavet finnes det mange varianter av arten. De største kan bli 80 cm lang, men det er nok de litt mindre variantene som er vanligst. Holder til langs kysten eller i lagunene. Ikke så lett å få på kroken, så den taes gjerne med garn. De fleste utgavene av arten er gode matfisker, men ikke alle. Mullen er favorittfisken å spise rå - sittende i vann til halsen, mens man tygger kokoskjøtt ved siden av. Tilbredes på de fleste måter.

 

Papegøyefisk (Parrotfish)

Som navnet antyder så har papegøyefisken en munn som ligner på papegøyens nebb, og ofte har den de samme fargene som vi forbinder med en papegøye. En vanlig fisk som holder til på korallrevene og i lagunene, som gjerne vokser til rundt 50 cm. Du kan klare å få den på kroken, men den taes helst på korallrevet med garn. En god matfisk, men man bør sjekke med de innfødte først om den kan være giftig. Stekes, kokes, bakes.

 

Piggrokke (Stingray, Stingaree)

Piggrokken holder til i lagunene og på korallrevene. De flate kroppen tyder jo på at den liker seg på sandgrunn, og det er oftest der du ser den også. Pass på at du ikke tråkker på den, for den spisse piggen på den lange halen kan lage livstruende sår. Kan bli over meteren mellom "vingespissene". Regnes faktisk som en god matfisk og serveres gjerne stekt, kokt i kokosmelk eller bakt.

Black Scabbard

Stygg som fy, men smaker fortreffelig. Hvitt kjøtt som minner om kveite. Bakt eller stekt, gjerne med litt syrlig eller søtt tilbehør. Blir 80-110 cm. Er egentlig en dypvannsvisk som lever på 180-1700 m mellom 27N og 69N, kommer opp til grunnere vann på natta for å spise. Fiskes med line eller trål.

 

 

 

Kontakt

S/Y Wilhelm

004741207330
004797031503
Satelitt:
AIS tracking nummer: